[ad_1]

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih sedang mengkaji sama ada penggunaan rokok elektronik atau ‘vape’ perlu dilarang ataupun dibenarkan dengan kawalan pada masa akan datang.

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata pihaknya masih memerlukan lebih banyak data mengenai perkara itu sebelum membuat sebarang keputusan, dan draf bagi peraturan kawal selia rokok elektronik berkenaan ketika ini masih di peringkat permulaan.

Beliau berkata pada dasarnya penggunaan vape masih berbahaya seperti mana rokok tembakau kerana 90 peratus kandungannya masih melibatkan nikotin,

“Oleh itu kita perlu juga menjaga golongan tidak merokok yang tidak mahu terdedah kepada asap rokok sekunder,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu merujuk kepada kes seorang remaja lelaki dimasukkan ke Hospital Nukleus Labuan pada 8 Nov lepas bagi menerima rawatan untuk kerosakan bahagian dalaman paru-paru disyaki akibat menghisap vape, Dr Lee berkata pihaknya masih menyiasat punca kes itu.

“Kami masih belum mengenal pasti sama ada dia dijangkiti Penyakit Evali ataupun tidak namun siasatan masih dijalankan,” katanya.

Penyakit misteri paru-paru itu diberi kod nama EVALI iaitu gabungan e-rokok, vape atau produk berkaitan kecederaan paru-paru telah menyebabkan 47 kematian melibatkan pengguna vape di Amerika Syarikat setakat ini.

— BERNAMA[ad_2]
Source link