[ad_1]

BUTTERWORTH: Sepasang suami isteri yang juga bapa kandung dan ibu tiri didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth atas tuduhan mendera seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun di Flat Ampang Jajar, Permatang Pauh, di sini  sejak pertengahan tahun lepas.

Bagaimanapun, kedua-dua tertuduh yang berusia 36 dan 38 tahun itu mengaku tidak bersalah atas dakwaan tersebut selepas pertuduhan dibacakan dalam bahasa Tamil dan bahasa Melayu di hadapan Hakim Norhayati Mohamad Yunus.

Mengikut pertuduhan, T. Lohkanayagi, 38, sebagai orang yang bertanggungjawab menjaga kanak-kanak itu didakwa menganiaya dan mengabaikan anak tirinya itu sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal dan emosi.

Surirumah itu didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di  No 28, tingkat 7, Ampang Jajar, Permatang Pauh di antara pertengahan 2019 hingga 9 Februari 2020 pada pukul 12.15 tengah hari.

Sementara itu, bapa kandung mangsa, P.Chadrasegaran, 36, yang juga seorang mekanik pula didakwa telah mengabaikan, mendedahkan dan membiarkan anak kandungnya didera sehingga mengalami kecederaan fizikal dan emosi pada tarikh, tempat dan masa yang sama.

Kedua-duanya dituduh mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana mendera.

Sabit kesalahan mereka boleh dihukum penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak lebih RM50, 000 atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwaraya J. G. Kaameni manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili.

BACA: Bapa dan ibu tiri kanak-kanak mangsa dera sampai lebam di mata direman

Terdahulu semasa prosiding, Kaameni tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap kedua-dua tertuduh.

Bagaimanapun , surirumah berkenaan, merayu kepada mahkamah agar diberikan jaminan dengan alasan masih mempunyai tujuh anak yang memerlukan jagaannya selain seorang yang masih kecil dan sakit.

Hakim kemudiannya membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM50,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan.

Mahkamah menetapkan 17 Mac depan untuk sebutan semula kes.

Pada Ahad, kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun ditemui dalam keadaan cedera teruk di bahagian mata dan muka dipercayai didera ibu tirinya.

Kanak-Kanak itu bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh pertubuhan Malaysian Tamilar Kural selepas menerima laporan daripada penduduk di perumahan berkenaan.[ad_2]
Source link