[ad_1]

KUALA LUMPUR: Sebagai penyedia platform untuk anak muda tempatan mengasah kemahiran mereka, StartupMalaysia, dengan tajaan Malaysia Venture Capital Management Berhad (MAVCAP) baru-baru ini menganjurkan SPARK X, program pembelajaran secara maya percuma untuk belia berusia 18 hingga 25 tahun.

Berlangsung selama tiga hari dari 6 Mei hingga 8 Mei 2020, program ini bertujuan melengkapkan peserta dengan kemahiran dalam tiga bidang utama iaitu Asas Reka Bentuk, Asas Pembangunan Laman Web serta Asas Komunikasi dan Pemasaran Digital dengan Media Sosial.

Program ini merupakan sebahagian daripada usaha Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) MAVCAP, untuk menyediakan golongan muda dengan kemahiran yang diperlukan untuk mengorak langkah dalam situasi masa depan yang tidak menentu disebabkan oleh pandemik COVID-19.

“Bidang seperti reka bentuk, pengaturcaraan dan pemasaran di era digital sangat relevan dan tepat pada masanya ketika dunia dilanda wabak, yang telah menyaksikan penyelesaian digital dan perniagaan inovatif menjadi sangat signifikan,” kata Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif MAVCAP, Shahril Anas.

Bagi peserta, platform ini membantu menyediakan mereka dengan kemahiran yang boleh digunakan sebagai asas dalam bidang pekerjaan atau mencari pendapatan sampingan.

“Program SPARK-X sangat membantu kerana memberi kami peluang untuk mencari idea tentang satu produk dan kami diberi alat dan ilmu untuk mengusahakannya selama tiga hari.

“Saya berharap ini akan membantu saya apabila saya membina syarikat pemula nanti,” kata seorang peserta, Eda Tee.

“Program ini berjaya memenuhi tujuannya menjadi pembangun masyarakat. Di masa depan, saya berharap dapat mewujudkan syarikat pemula pendidikan, yang akan membantu mengisi jurang taraf hidup dan pendidikan di Malaysia,” kata seorang lagi peserta, Mohammad Ikhwan Khairun Nadzim.

Atas sambutan menggalakkan, satu sesi tambahan sedang dirancang dan akan dijalankan tidak lama lagi.

Mereka yang berminat boleh melayari https://bit.ly/3ahmR31 untuk mendaftar.[ad_2]
Source link