[ad_1]

KUCHING: Sebanyak 21 kes melanggar Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Tahun Baru Cina telah dicatatkan di Johor setakat Khamis, menjadikannya negeri tertinggi selepas empat hari pelaksanaan skim itu yang akan berlangsung sehingga 2 Feb ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Muez Abdul Aziz berkata daripada jumlah itu, hanya kesalahan gagal menggunakan tanda harga khas dan tiada tanda harga sahaja dikesan, manakala tiada kes melebihi harga maksimum dicatatkan.

“Keseluruhannya sebanyak 55 kes dikesan di seluruh Malaysia dengan 42 kes dilaporkan sebagai gagal menggunakan tanda harga khas dan 13 kes tiada tanda harga dicatatkan,” katanya kepada pemberita selepas melakukan pemeriksaan sempena pelaksanaan skim itu di sebuah pusat membeli belah, pada Jumaat.

Kelantan menjadi negeri kedua tertinggi dengan 10 kes, diikuti Kedah (lapan kes), Negeri Sembilan (enam), Perak dan Pahang masing-masing empat kes dan Selangor dengan dua kes.

Sementara itu, Muez berkata sebanyak RM3,861.93 jumlah nilai rampasan daripada 55 kes itu manakala sejumlah RM5,900 nilai kompaun dikutip.

“Sepanjang empat hari ini, sebanyak 8,504 premis telah diperiksa dan pihak kami hanya menerima dua aduan daripada orang ramai,” katanya.

— BERNAMA[ad_2]
Source link