[ad_1]

MEMANG wujud individu atau kumpulan di sekitar Narathiwat dan Sungai Golok yang mengambil upah menembak mati sasaran di Malaysia.

Menurut bekas ketua kumpulan gengster di Selatan Thai yang hanya dikenali sebagai “Iman Nasir”, upah untuk menembak mati seseorang bergantung kepada profil individu berkenaan.

Katanya, ada upah atau bayaran yang mencecah sehingga puluhan ribu ringgit kerana individu yang ingin “dilupuskan” itu terdiri daripada mereka yang mempunyai nama.

“Upah menembak mati mereka yang disasarkan itu bergantung pada keadaan orang itu.

“Kalau jenis orang dikenali, berstatus dan sebagainya, upahnya akan mahal dan meningkat sehingga RM50,000,” katanya ketika ditemui Astro AWANI di sebuah kawasan di Selatan Thailand.

Iman Nasir ketika ditemu ramah penulis.
Katanya, kebiasaan selepas mendapat persetujuan harga, pembunuh upahan akan menjalankan tugas menjejaki sasarannya.

“Kalau sasaran atau individu yang ingin ditembak mati itu berada di Malaysia, pembunuh upahan akan mengenal pasti sasaran dahulu.

“Selepas dikenal pasti, mangsa akan diekori dan diperhatikan gerak-gerinya, dipantau penjalanannya, ke mana dia pergi, dengan siapa dia berjumpa.

“Selepas tempoh tertentu sama ada seminggu atau kurang pengawasan dan pemerhatian dibuat, selepas keadaan ‘bersih’ dan mangsa cuai, pembunuh upahan akan melaksanakan tugasnya untuk menembak serta memastikan mangsa mati,” ujarnya.

Tembakan yang akan dilepaskan itu kadang kala bergantung kepada kehendak “bos”nya, sama ada disasarkan ke kepala atau badan.

“Biasanya tembak habis la peluru dalam katrij tu sebab nak pastikan mati. Dan selepas disahkan mati, pembunuh upahan itu akan bergegas keluar dan lari meninggalkan kawasan itu dengan kadar segera tanpa orang perasan dan mengekori.

“Pembunuh upahan ini tidak mempunyai perasaan kasihan belas; mereka lakukan tugas dengan rasa megah apatah lagi bila melihat mangsa rebah dan maut.

Pembunuh upahan ini tidak mempunyai perasaan kasihan belas; mereka lakukan tugas dengan rasa megah apatah lagi bila melihat mangsa rebah dan maut, kata Iman Nasir.
“Biasa persetujuan dengan bayaran penuh atau separuh dilakukan di Sungai Golok atau Selatan Thailand dengan si pengupah itu datang berjumpa dengan penembak upahan di satu kawasan yang tidak diketahui sesiapa” ujarnya.

Iman Nasir berkata beliau tidak pernah mengambil upah membunuh namun pernah beberapa kali berperang dan menembak mati askar Thailand.

Beliau, katanya, banyak memberikan arahan bunuh kepada anak buahnya untuk “melupuskan” seseorang dengan masa yang diberikan untuk memastikan sasaran mati kurang dari tujuh hari.

“Biasa saya akan suruh anak buah saya tembak mati. Saya akan cakap, ‘Mu hantar dia kubur kurang dari tujuh hari’ dan selepas itu sasaran diketahui mati,” katanya dengan nada kesal.

Iman Nasir kini menghambakan diri dalam urusan agama Islam di Selatan Thailand.
Iman Nasir yang sudah bersara dari dunia gerakan pemisah dan kumpulan penjahat lebih 15 tahun lalu mula terlibat pada awal usia belasan tahun dengan menyertai kumpulan berkenaan selama 20 tahun.

Beliau pernah mempunyai ramai pengikut dengan rangkaian yang luas di selatan Thailand.

Namun, semuanya ditinggalkan dan kini beliau menghambakan diri dalam urusan agama Islam di SelatanThailand.[ad_2]
Source link