[ad_1]

SACRE bleu! Jika anda ke Paris kebelakangan ini, jangan harap berpeluang untuk berlaga pipi dengan mademoiselle yang pertama anda kenali.

Jika anda tidak ditampar; lebih malang lagi, mungkin akan dimasukkan hospital sebagai pesakit COVID-19!

Jika ke United Kingdom (UK) dan negara Jerman, sentuhan bersalaman pun sudah jarang dilakukan sebagai pembuka bicara ketika permulaan perkenalan.

Perubahan etika pertemuan sedang berlaku bukan kerana peredaran zaman peradaban Eropah, tetapi kerana virus korona yang kini menjadi wabak, menimbulkan ketakutan.

Di Perancis, kebiasaan dua orang – walaupun dalam pertemuan kali pertama, menjadi kebiasaan melakukan aks la bise atau cium laga pipi.

Setiap kali bertemu, dua warga Paris akan saling berdakapan dan melagakan pipi-ke-pipi, sekali ke kiri, dan sekali ke kanan.

Kini Menteri Kesihatan Perancis Olivier Veran menyaran agar warga Perancis berhenti aksi la bise sebagai langkah mudah menyekat penyebaran virus korona.

Saranan dibuat Veran selepas Presiden Emmanual Macron `berlaga pipi’ dua kali semasa pertemuan bersama Perdana Menteri Itali Giuseppe Conte di Naples minggu lalu.

Aksi ciuman itu turut ditegur pesuruhjaya kesihatan Itali Angelo Borrelli yang mahu rakyat Itali kurangkan sebarang pendedahan kepada penyebaran virus korona.

Nampak gaya, bahana virus korona mampu meredakan kehangatan talian persahabat di dua negara Eropah yang satu dunia anggap sebagai bangsa paling romantik di planet bumi ini.

Di Jerman, tersebar luas video Menteri Dalam Negeri Horst Seehofer enggan berjabat tangan dengan Chancellor Angela Merkel.

Merkel begitu `sporting’ apabila menunjuk reaksi selamba dan menerima hakikat lebih baik tidak bersentuhan bagi mengelak sebarang jangkitan kuman.

Selain bidang politik dan diplomasi, virus korona juga ada kesan di bidang sukan dan permainan – terutama bola sepak.

Pemain pasukan West Ham dan Newcastle yang beraksi dalam Liga Perdana England turut mengambil langkah mengelak penularan COVID-19.

Mereka diarah tidak bersalaman sesama sendiri atau dengan pemain lawan.

Sebaliknya, mereka digalakkan mengguna aksi fist bump di mana tangan bergenggam dihulur dan bertemu ganti salaman.

Sementara itu, pemain pasukan kriket England yang sudah bertolak ke Sri Lanka untuk perlawanan test cricket dua negara juga mengambil keputusan tidak bersalaman sama ada dengan kawan mahupun lawan.

Sementara itu, warga Wuhan mereka teknik baharu menyapa kenalan mengganti salaman apabila bertemu.

Jika dahulu, tangan dihulur, kini kaki pula yang bersilang temu. Video menunjuk aksi sapaan yang kini diberi jolokan Wuhan Shake menjadi tular dan memberi sedikit kelegaan dalam kegusaran kalangan warga Wuhan.[ad_2]
Source link