[ad_1]

KUALA LUMPUR: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah dipertanggungjawab untuk menguruskan aduan dan sesi kaunseling kepada penduduk Kuala Langat yang terjejas semasa tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara pentadbiran.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata turut diselaras adalah sumbangan makanan dan keperluan harian daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan syarikat swasta bersama-sama dengan Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Langat.

“Bagaimanapun, sepanjang tempoh SEMCO (PKP secara pentadbiran) ini, kedai barangan keperluan harian di kawasan sekitar Taman Langat Murni dan Taman Langat Utama, Bukit Changgang, Kuala Langat tetap dibenarkan beroperasi bagi membolehkan penduduk membeli barangan keperluan.

“Namun begitu, para penduduk terjejas juga diingatkan untuk menjaga keselamatan diri dengan mematuhi semua etika yang telah ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” katanya selepas mengadakan lawatan ke daerah Kuala Langat bagi meninjau kawasan yang dikuatkuasakan PKP secara pentadbiran, pada Khamis.

Rina turut menyeru supaya NGO dan syarikat-syarikat swasta yang lain untuk sama-sama membantu menghulurkan bantuan kepada penduduk yang terjejas semasa tempoh pelaksanaan PKP secara pentadbiran.

Taman Langat Murni dan Taman Langat Utama itu merupakan antara kawasan yang telah dikuatkuasakan PKP secara pentadbiran bagi tempoh dua minggu bermula 2 Jun hingga 16 Jun ini.

— BERNAMA[ad_2]
Source link