[ad_1]

UNITED KINGDOM: British Airways (BA) melakar sejarah apabila pesawat subsonik syarikat penerbangan itu mampu mencapai tahap kelajuan maksimum mencecah 1,300 kilometer sejam (km/j)  dari New York ke London, lapor 9new.com.

Pesawat model Boeing 747  itu sekali gus merekod tempoh perjalanan satu jam 56 minit.

Ia menyaksikan ketibaan pesawat yang mendarat di Lapangan Terbang Heathrow yang direkodkan tiba awal lebih kurang dua jam daripada jadual asal iaitu pada pukul 4.43 pagi pada Ahad dengan kelajuan 1327 km/j.

Lazimnya, waktu penerbangan dari London ke New York akan mengambil masa sekitar enam jam 13 minit.

Dalam pada itu, Flighradar24 menerusi Twitter memuat naik ciapan:

“Jika tidak silap, BA kini menjadi pesawat subsonik terpantas ke dari New York ke London dengan merentasi Norway,” katanya ciapan itu.

Kepantasan pesawat BA itu merekod masa satu minit awal daripada Virgin Airbus A350 yang mendarat di Heathrow tidak lama selepas itu termasuk sebuah lagi pesawat Virgin yang tiba di lapangan terbang sama sekitar setengah jam selepas itu.

Ketiga-tiga pesawat berkenaan ‘mendahului carta’ pesawat dari Norway sebelum ini yang merekod masa lima jam 13 minit pada Januari 2018.

Sementara itu, jurucakap BA menegaskan mereka sentiasa mengambil berat soal keselamatan mengatasi rekod kelajuan.

“Juruterbang kami yang dilatih dengan baik berjaya membawa semua penumpang dengan selamat ke London dalam tempoh masa yang cepat.

Dalam satu perkembangan lain, BA dan beberapa lagi syarikat penerbangan yang beroperasi dari dan ke United Kingdom, terjejas akibat ribut Ciara yang melanda negara itu.[ad_2]
Source link