[ad_1]

KUALA LUMPUR: Perbelanjaan infrastruktur menjadi asas penting untuk negara terus berdaya saing di rantau ini, kata Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Tegas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) itu, kerajaan kini perlu menyeimbangkan penciptaan kemudahan baharu dengan pelaksanaan yang berkesan untuk memastikan negara mendapat keuntungan yang besar.

Jelasnya, ia termasuk, antaranya Projek Transit Aliran Massa (MRT), Lebuhraya Pan Borneo, dan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

“Pelaksanaan semua projek ini akan meningkatkan hubungan di negara ini dengan ketara.

“Pengangkutan yang cekap, penyambungan yang sangat baik, dan logistik yang lebih baik adalah penting untuk fasa pembangunan seterusnya.

“Di samping itu, perlu ada perancangan pengangkutan yang lebih baik dan peningkatan koordinasi antara agensi yang terlibat dalam sektor infrastruktur.

“Sebagai negara perdagangan, hubungan yang lebih baik dengan seluruh dunia adalah penting, dan penting untuk daya saing dan pertumbuhan ekonomi masa depan,” katanya semasa ucaptama Invest Malaysia 2020 – Virtual Series 2, di sini, pada Isnin.

Kata Mustapa, pelan itu boleh direalisasikan melalui Perkongsian Swasta Awam (PPP) yang menggabungkan inovasi sektor swasta dengan kesedaran masyarakat terhadap sektor awam.

Dalam pada itu, jelasnya, sebanyak RM259 bilion diperuntukkan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) untuk pelbagai kerja pembangunan mencatat peningkatan sebanyak RM20 bilion dari RM 239 billion pada RMK10 sebelum ini.

“Perancangan infrastruktur dalam RMK11 bertujuan untuk menyeimbangkan pelaburan sektor pengangkutan jalan raya, kereta api, pelabuhan, dan perkhidmatan udara, sementara pada masa yang sama meningkatkan kecekapan, produktiviti, dan kemampuan semua perkhidmatan ini serta meningkatkan pengalaman pengguna.  

“Ketika negara terus berkembang, ujarnya, RMK12 yang akan dibentangkan pada suku pertama 2021 akan menggariskan strategi dan inisiatif utama yang akan berfungsi sebagai prinsip panduan dasar ekonomi negara pada 2021 sehingga 2025.

Ujarnya, ia akan memberi tumpuan kepada usaha mengatasi kemiskinan, mengurangkan ketidaksamaan pendapatan, dan merapatkan jurang wilayah termasuk jurang pembangunan infrastruktur.

Sementara itu, katanya, kerajaan kini sedang menyiapkan rancangan pemulihan ekonomi untuk jangka masa sederhana dan panjang yang akan dibentangkan pada Oktober ini.

Ujarnya, ia akan menumpukan antara lain kepada fokus cabaran tenaga kerja masa depan dan pelaburan berkualiti.[ad_2]
Source link