[ad_1]

NEW YORK: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan penerangan berkenaan agama Islam dan penganutnya perlu diterangkan secara jelas dan benar kepada dunia.

Menurutnya, kini terdapat banyak laporan tidak tepat yang dibuat terhadap Islam, hingga ada yang melabel umat Islam sebagai penjenayah dan sebagainya.

Dr Mahathir bersama rakan sejawatnya dari Pakistan, Imran Khan serta Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan bersetuju untuk menubuhkan satu saluran televisyen yang akan menerangkan Islam secara terperinci dan benar.

“Kami berpendapat bahawa banyak laporan-laporan yang dibuat berkenaan orang Islam dan agama Islam tidak tepat selain tidak menepati ajaran Islam sebenar hingga ada pihak yang melabel orang Islam sebagai penjenayah dan sebagainya.

“Ini nampaknya diterima oleh seluruh dunia sebagai benar. Sebaliknya, Islam bukanlah agama yang ganas.

“Jadi kami berpendapat bahawa satu usaha mesti dibuat oleh ketiga-tiga negara ini untuk menjelaskan apa sebenarnya agama Islam, supaya tidak ada lagi kekeliruan dan tidak akan dituduh sebagai agama yang menggalakkan keganasan,” katanya pada sidang media yang mengakhiri lawatan kerja lima hari beliau ke Amerika Syarikat pada Sabtu.

Ujarnya, usaha itu akan digerakkan dengan kerjasama Jabatan Penerangan daripada ketiga-tiga buah negara.

Ketiga-tiga pemimpin itu bertemu di New York seiring Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Sesi Ke-74 di sini.[ad_2]
Source link