ALOR SETAR: Suasana pilu menyambut penemuan mayat Muhammad Shukri Amri Kadir, 19, yang ditemui lemas di Sungai Anak Bukit, Alor Setar kira-kira jam 9.57 pagi tadi.Manakan tidak, yang menemui mayat Allahyarham adalah sepupu mangsa sendiri, Nasri Abdullah, 27.

Nasri merupakan penyelam dari Unit Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Balai Bomba Jitra.

Katanya sebaik dimaklumkan ibu mangsa yang lemas itu adalah sepupunya tiada apa lagi yang bermain difikirannya selain mencari mayat sepupunya itu sehingga ditemui.

“Setibanya saya sampai di lokasi saya ternampak Mak Tam (ibu saudara) saya sedang menangis dan saya dapatkan kepastian siapa yang lemas.

“Saya mendapat maklumat yang lemas tu sepupu saya. Dalam masa yang sama tugas saya untuk mencari mangsa lemas. Perasaan saya bercampur-campur. Saya paksa diri juga untuk melakukan kerja untuk mencari sepupu,” katanya ketika ditemui di lokasi penemuan mayat hari ini.

BACA: Mayat pelajar tahfiz lemas ditemui

Imbas Nasri lagi, perasaannya bercampur baur ketika menemui sekujur mayat pada dasar sungai dalam keadaan terlentang.

Mayat mangsa ditemui kira-kira 20 meter di dasar sungai tidak jauh dari tempat mangsa dilaporkan hilang semalam.

Sementara itu, Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba dan Penyelamat, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penguasa Kanan Bomba I Mohamadul Ehsan Mohd Zain memaklumkan anggotanya menghadapi kesukaran untuk mencari mangsa berikutan keadaan struktur bawah sungai yang berlekuk dan berbatu.

Walaupun menghadapi rintangan, Mohamdul bersyukur kerana mayat ditemui dalam tempoh 22 jam selepas dilaporkan terjatuh 2.40 petang semalam.

“Mangsa terlekat dalam sungai pada buluh. Ini yang menyukarkan pencarian kita dan keadaan sungai juga menyusahkan dari segi penglihatan kita dan menyukarkan pada waktu pertama kalinya,” kata Mohamadul.

Operasi disertai anggota polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kota Setar tamat jam 10.30 pagi tadi.

Mayat mangsa di hantar ke Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk dibedah siasat.

Dalam kejadian semalam mangsa bersama tujuh rakan yang lain turun ke sungai itu untuk mandi.

Bagaimanapun mangsa, Muhammad Shukri dilihat terkapai-kapai di tengah sungai sebelum hilang dibawa arus.

Mangsa merupakan pelajar Pondok Darul Taqwa di Padang Katong, Perlis, dikatakan datang ke kawasan itu untuk memunggah kayu dan papan untuk di bawa pulang bagi membina pondok di pusat pengajiannya.
Source link