[ad_1]

KUALA LUMPUR: Di sebalik kemewahan sumber asli seperti minyak dan gas yang dinikmati beberapa negara Islam, kadar kebergantungan tinggi terhadap industri berasaskan sumber itu telah menyebabkan terhasilnya keadaan ekonomi kurang membangun (underdeveloped economy).

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata keadaan itu terhasil ekoran sumber berkenaan tidak dieksploitasi dengan cekap, serta kadar produktiviti yang bergerak pada kadar perlahan.

“Situasi ini telah menyebabkan ketidakstabilan serantau, termasuk jurang perbezaan yang semakin melebar, bukan sahaja di antara negara Muslim dan bukan Muslim, tetapi juga di kalangan negara Muslim.

“Atas sebab itu, kita memerlukan satu rangka kerja yang lebih bersepadu dan inklusif,” tegasnya ketika berucap di sesi plenari, sempena Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2019 (KL Summit 2019), di sini, hari ini.

Mohamed Azmin berkata negara Muslim berpendapatan tinggi diseru menggunakan sumber mereka bagi membantu membangunkan modal insan dengan kemahiran baharu dalam kalangan negara Muslim berpendapatan rendah.

Selain itu, jelasnya lagi, dagangan perlu diperhebatkan lagi bagi menjana ekonomi dan kemakmuran yang lebih besar di kalangan negara terbabit, memandangkan ekonomi orang Muslim dan negara majoriti Muslim telah mencapai ASD6.5 trilion, atau 7.6 peratus dari keseluruhan ekonomi global.

“Dengan kombinasi populasi orang Muslim di seluruh dunia yang menjangka 1.7 bilion, bukan sahaja kita kaya dengan sumber, tetapi juga kaya dengan modal insan.

“Sebahagian besar tenaga Muslim adalah berkemahiran tinggi, dan boleh digerakkan bagi memainkan peranan yang lebih besar dalam isu global.

“Namun, usaha yang sedang dijalankan untuk mengenalpasti masalah yang melanda Ummah adalah berbeza-beza,” katanya.

Sesi berkenaan, bertemakan ‘Pengagihan Kekayaan – Kemakmuran Bersama’, turut disertai Menteri Dalam Negeri Maldive, Imran Abdallah, Menteri Kanan Pertahanan Singapura Dr Mohamad Maliki Osman, Mufti Perli Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Setiausaha Agung Persatuan Muslim Amerika Syarikat Ousamma Jamal, serta Dr Mohamed Amine Mokra dari Universiti Nasional Kyiv, Ukraine.

Berucap lanjut, Azmin berkata, KL Summit 2019 adalah platform yang penting untuk mengumpulkan sumber Ummah, dalam usaha menyelesaikan masalah secara bersama-sama.

Malaysia sebagai contoh, kata Menteri lagi, telah bersetuju membangunkan ladang tenusu terbesar dengan kerjasama Qatar, meningkatkan kerjasama dengan Turki dalam bidang pertahanan, serta pembangunan kilang pemasangan Proton di Karachi, Pakistan.

“Ini adalah contoh yang menggambarkan kerjasama rapat, di mana kita boleh mengumpulkan sumber dan kepakaran dari negara Muslim maju, dalam usaha mengecapi prinsip kemakmuran bersama.

“Ia amat penting bagi negara Muslim yang lebih maju, untuk menggerakkan sumber mereka bagi mempercepatkan modal insan berkemahiran tinggi di negara Muslim yang kurang membangun,” katanya lagi.

Menyentuh lebih lanjut mengenai kemakmuran bersama, Azmin berkata, Malaysia telah memperkenalkan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030, satu pendekatan ke arah memastikan ekonomi bernilai tinggi, serta mengurangkan jurang pendapatan antara kelas, komuniti, kawasan serta rantai bekalan.

Ini, jelasnya lagi, bagi memastikan pengagihan kekayaan dan perkongsian kemakmuran bersama di kalangan rakyat Malaysia.

Selepas mengusulkan visi tersebut sebagai tema utama Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik 2020 (APEC 2020), kerajaan turut berkongsi aspirasi sama di platform antarabangsa menerusi sidang kemuncak ini.[ad_2]
Source link