[ad_1]

BUTTERWORTH: Kementerian Kewangan akan menumpukan untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan meningkatkan pendapatan rakyat dalam usaha untuk merealisasikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2021-2030.

Menterinya, Lim Guan Eng, berkata dengan adanya dua aspek utama itu ia dijangka dapat meningkatkan kuasa beli rakyat, sekali gus memastikan ekonomi terus berkembang dengan rancak dan mampan.

Selain itu, ia juga dapat mengurangkan kebergantungan negara kepada pekerja asing.

“Bagi saya aspek penting ialah salah satu kita harus wujudkan lebih banyak perkerjaan dan gaji munasabah. Saya rasa kita perlu lihat dua aspek untuk tambahkan kuasa pembelian di kalangan mereka khususnya golongan tidak berada di sini (dengan) gaji lebih munasabah dan ini akan beri kesan yang positif impak baik dari segi mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing,” katanya kepada pemberita di sini.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, syor terhadap kedua-dua aspek itu akan diumumkan secara terperinci ketika pembentangan Bajet 2020 di Parlimen pada 11 Oktober depan.

Katanya, usaha untuk merealisasikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2021-2030 memerlukan pembabitan semua pihak secara holistik bagi memastikan ia dapat dilaksanakan dengan baik.

Jelasnya perkara ini tidak hanya membabitkan Kementerian Kewangan sahaja, sebaliknya memerlukan sokongan semua kementerian dan pihak berkuasa sekiranya mahu kemakmuran ini dinikmati bersama.

“Jadi, di sini kita lihat ada dua aspek (iaitu) kita nak galakkan lebih banyak pekerjaan dan saya rasa satu cadangan akan dibentangkan pada mesyuarat parlimen pada 11 Oktober.

“Memang ini adalah sesuatu yang akan diutamakan (supaya) kita dapat rapatkan jurang sosial ekonomi dan dapat tambah pendapatan dan kemakmuran semua rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Pelancaran Program Kampungku Sihat Peringkat Parlimen Bagan di Butterworth pada Ahad.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengumumkan Wawasan Kemakmuran Bersama 2021-2030 sebagai dasar baharu kerajaan untuk mengurangkan jurang ekonomi antara rakyat.

Dr Mahathir berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Jemaah Menteri di Perdana Putra, Putrajaya.[ad_2]
Source link