KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Lokman Noor Adam disifatkan hanya membuat jenaka apabila menuduh Tun Dr Mahathir Mohamad campur tangan dalam keputusan mahkamah Datuk Seri Najib Tun Razak.

Penyelaras Parlimen Jasin, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan menegaskan, tindakan Lokman seolah-olah sengaja mencari kesempatan dan publisiti murahan bila menuduh Perdana Menteri dengan dakwaan sedemikian.

“Geli hati saya membawa kenyataan Lokman ini. Bagaimana Dr Mahathir boleh campur tangan hal mahkamah seandainya bukti yang ada sudah cukup untuk Najib memilih membela diri.

“Bagaimana Lokman tidak boleh menilai perbicaraan yang diadakan secara telus di hadapan peguam bekas perdana menteri itu yang kini seolah-olah gagal membela Najib?” katanya dalam satu kenyataan di sini, pada Selasa.

BACA: SRC: Najib pilih bela diri menerusi keterangan bersumpah

BACA: 

Sekarang bilik penjara saya kosong – Anwar Ibrahim

Pada Isnin, Najib memilih untuk membela diri terhadap semua tujuh tuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram menerusi keterangan bersumpah.

Ia selepas Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Nazlan Mohd Ghazali memberi arahan kepada Najib untuk membela diri atas semua pertuduhan membabitkan dana RM42 juta untuk kes syarikat SRC International Sdn Bhd (SRC).

Dalam pada itu kata Khairuddin, Kerajaan Pakatan Harapan (PH) hari ini amat professional dan telus selain tidak pernah campur tangan dalam mana-mana isu institusi kerajaan.

“Institusi kerajaan bergerak bebas di bawah pemerintahan PH dan bukan seperti zaman kerajaan kleptokrasi duahulu.

“Saya beri amaran kepada Lokman, jangan samakan kerajaan PH dengan sebelum ini.
Kalangan pembangkang juga tidak perlu mahu menegakkan benang basah kerana perbuatan ini hanyalah membuang masa,”tegasnya.

Khairuddin sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 pernah membuat laporan kepada pihak peguatkuasa undang-undang di Malaysia, Singapura, Hong Kong, Perancis, Switzerland, United Kingdom (UK) dan Amerika Syarikat (AS) tentang isu dana sebanyak RM14.5 bilion melalui anak syarikat 1MDB.

Bagaimanapun, Khairuddin dan peguam, Matthias Chang Wen Chieh ditangkap dan dipenjarakan di Sungai Buloh di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Sebelum ini, Ahli Biro Perundangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Saiful Ambar Abdullah Ambar dalam satu kenyataan berkata, Lokman tidak menghormati undang-undang dan menghina mahkamah apabila mempertikaikan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap Najib.

Tegasnya, tuduhan pemimpin UMNO terbabit hanyalah mencari alasan dalam keadaan penafian. semata-mata.
Source link