[ad_1]

KEMENANGAN hebat calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kimanis jelas menunjukkan rakyat Sabah tampil ke hadapan menyampaikan hasrat ‘protes terhadap  kerajaan negeri yang diterajui parti Warisan, sebuah parti komponen Pakatan Harapan (PH) pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Malah, rakyat Sabah dikatakan  menterjemahkan perasaan tidak puas hati mereka terhadap dasar-dasar kerajaan negeri yang diterajui Warisan terutamanya dasar pelaksanaan Pas Sementara Sabah (PSS) mulai Jun tahun ini bagi menggantikan dokumen IMM13, Kad Burung-burung dan Sijil Banci yang sedia ada.

Walaupun Kementerian Dalam Negeri (KDN) menafikan dakwaan kononnya PSS adalah langkah untuk memberi sijil kewarganegaraan kepada warga asing, rakyat Sabah sukar menerima penjelasan KDN.

Mereka menganggap PSS adalah satu  langkah kerajaan PH untuk memberikan kad pengenalan dan sijil kerakyatan kepada warga asing.

Memandangkan jumlah pengundi bumiputera Islam Melayu adalah majoriti (63.6 peratus), manakala bakinya adalah bumiputa bukan Islam, yang kebanyakannya terdiri daripada etnik Kadazan Dusun Murut (KDM) dan Cina, maka pengundi Islam didapati terus menyokong calon BN malah menjadi penyumbang besar kepada kemenangan calon BN.

Pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 yang lepas, sebahagian besar pengundi bukan Islam dikesan mengalih sokongan mereka kepada calon Warisan.

Namun, pada kali ini, parti-parti yang mewakili kepentingan pengundi bukan Islam di Sabah seperti PBS, SAPP, Star Anak Negeri didapati bersama BN dalam menentang calon Warisan.

Jadi penolakan parti-parti tersebut kepada calon Warisan kerana isu PSS telah menyebabkan calon BN menang dengan hebatnya pada PRK Kimanis kali ini.

Pada masa yang sama, rakyat yang baru sahaja menyambut Tahun Baharu 2020 dihidangkan dengan pelbagai laporan oleh media sosial yang turut menimbulkan kekeliruan malah perasaan kebingungan terhadap kerajaan PH di kalangan rakyat, merentasi kaum di seluruh negara.

Malah, siaran laporan kajian pendapat awam yang dijalankan oleh institut-institut yang bebas dan berkecuali juga senada dengan sentimen semasa rakyat di seluruh negara.

Salah arah

Dalam laporan terbaharu bertajuk ‘Malaysia political developments and trajectories update’, Merdeka Centre melaporkan, rakyat masih dalam keadaan berhati-hati dengan 61 peratus pengundi percaya negara menuju ke arah yang salah.

Manakala, lebih 26 peratus rakyat menzahirkan rasa kebimbangan terhadap pengurusan ekonomi oleh kerajaan PH tersasar dari landasan betul.

Sehubungan dengan itu, laporan media terhadap industri minyak kelapa sawit juga membimbangkan rakyat Malaysia.

Pengeluaran minyak sawit negara yang berjumlah antara 19.3 juta sehingga 19.5 juta tan setahun dan harga minyak sawit mentah antara RM2,600 sehingga RM2,700 satu tan dijangka  menghadapi masalah besar dan tekanan kerana dasar luar negara yang yang kurang prihatin terhadap  sensitiviti negara pengimpot utama seperti India dan China.

China mengimpot enam juta tan, manakala India mengimpot 16.3 juta tan pada tahun 2019. Kenyataan mengutuk secara terbuka oleh  kepimpinan kerajaan Malaysia terhadap pentadbiran kerajaan India yang dianggap campur tangan dalam urusan  hal ehwal dalam negara India telah menimbulkan masalah pengurangan  impot kelapa sawit oleh India daripada Malaysia.

Begitu juga pengumuman beberapa dasar termasuk pembatalan beberapa projek yang ditawarkan kepada negara China sejak PH menguasai Putrajaya akan memberi tindak balas negatif daripada kerajaan China terhadap Malaysia.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia juga kini disajikan dengan maklumat terhadap perang dingan antara Amerika Syarikat (AS) dan Iran yang dijangka menimbulkan kebimbangan bukan sahaja negara-negara Islam malah terhadap keselamatan dan ekonomi rakyat Malaysia.

Malah, serangan dron yang didakwa membunuh seorang general berpengaruh Iran baru-baru ini dijangka menimbulkan serangan balik Iran terhadap aset AS di Iraq yang dijangka   turut menggugat ekonomi global yang akan memberi kesan kepada Malaysia.

Selain itu, pembatalan atau mengubah dasar-dasar dan inisiatif baharu yang diumumkan oleh kerajaan PH menimbulkan kebingungan malah perasaan kurang senang hati di kalangan rakyat Malaysia.

Contohnya pengumuman Program Sarapan Percuma (PSP) yang dikatakan akan memberi manfaat kepada 2.7 juta pelajar sekolah rendah di seluruh negara mulai sesi persekolahan 2020 diubah kepada 100 buah sekolah sahaja.

Dr Mahathir yang mengambil alih Kementerian Pendidikan bagi sementara waktu melaporkan PSP akan dilaksanakan untuk manfaat pelajar yang terdiri daripada kategori B40 sahaja.

Laporan terbaharu itu sungguh mengelirukan ibu bapa pelajar sekolah rendah di seluruh negara malah dijangka menjauhkan mereka yang berkenaan daripada PH.

Begitu juga janji PH untuk menghapuskan tol di seluruh negara sekiranya menguasai Putrajaya.

Namun, rakyat terkejut dan kecewa kerana kerajaan PH mengumumkan hanya mengurangkan beberapa peratus kadar tol dan bukan menghapus tol seperti yang terkandung dalam Manifesto PH pada PRU ke-14.

Rangka strategi
 
Sehubungan itu, Putrajaya harus merangka strategi komunikasi yang berkesan untuk mengurus persepsi  negatif rakyat yang sedang menular di kalangan rakyat merentasi kaum dan wilayah, sama ada Semenanjung atau Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak) supaya PH dapat mempertahankan Putrajaya pada PRU ke-15.

Apapun, kemenangan hebat BN pada Kimanis dijangka menyuntik semangat kepada BN malah mengorak langkah  bagi BN yang diterajui oleh Muafakat Nasional untuk kembali menguasai   medan politik Malaysia pada masa akan datang.


* Datuk M. Periasamy merupakan seorang penganalisis politik, budaya dan tamadun India.

** Kenyataan di dalam artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan sidang pengarang Astro AWANI.[ad_2]
Source link