[ad_1]

PULAU REDANG: Pulau Redang, Terengganu muncul pulau peranginan pertama di negara ini yang menjayakan kempen pembayaran tanpa tunai MyDebit yang dirintis Bank Negara Malaysia.

Ketua Pejabat Bank Negara Kuala Terengganu, Adlis Khairil Sazly Mohd Zaini berkata inisiatif yang dilaksanakan itu  bagi meningkatkan penyertaan kewangan di lokasi berkenaan, selain melancarkan urusan transaksi harian.

“Kita akan menaikkan taraf dari segi pelancongan di mana pembayaran tanpa tunai lebih meluas untuk penduduk di sekitar Redang dan untuk pelancong insya-Allah akan menular ke sektor-sektor yang lain contohnya pendidikan, makanan dan minuman (F&B) dan juga sektor-sektor yang lain,” ujar Adlis.

Beliau berkata, sehingga kini kira-kira 63 peniaga di pulau peranginan itu serta kawasan sekitarnya telah menerima manfaat menerusi program yang dilaksanakan pada Oktober lalu.

Pihaknya menganggarkan sebanyak 73 peratus daripada 86 peniaga di Pulau Redang menawarkan perkhidmatan pembayaran tanpa tunai menerusi terminal tempat jualan (POS) dan kad ATM MyDebit di samping aplikasi QR Pay Maybank.

Jelas Adlis, pihaknya akan memantau program tersebut dalam tempoh setahun bagi menilai kemajuan dan cabaran bagi menambah baik perkhidmatan tersebut.[ad_2]
Source link