[ad_1]

PILIHAN Raya Kecil (PRK) P165  Tanjung Piai selesai diadakan seperti dijadualkan pada 16 November lalu.

Dalam pertembungan enam penjuru itu, calon Barisan Nasional (BN) menang besar dengan memperolehi 25,466 undi, manakala calon mewakili PH, parti menyandang memperolehi hanya 10,380 undi.

Dengan itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan bahawa calon BN menang dengan majoriti 15,086 undi. Ia juga bermakna BN kembali merampas semula kerusi Parlimen Tanjung Piai yang hilang kepada PH dengan undi tipis pada PRU ke-14.

Sementara itu, calon daripada Gerakan dan Berjasa serta dua lagi calon bebas yang turut bertanding kalah teruk malah hilang deposit seperti dijangkakan.

Pelbagai andaian

Pelbagai tafsiran dan andaian dibuat terhadap kemenangan BN dan kekalahan PH dalam PRK ini. Malah,  keputusan serta pola pengundian PRK  Tanjung Piai, iaitu PRK yang keempat dalam tahun ini menimbulkan pelbagai persoalan.

Ada yang mendakwa bahawa keputusan tersebut menunjukkan BN kembali pulih malah bangkit dari kejatuhan pada PRU ke-14 sementara ada yang mendakwa, keputusan PRK itu adalah tanda yang menunjukkan permulaan kemerosotan pengaruh PH dalam politik negara. Malah, ada yang menganggap itu tanda awal PH akan tersungkur dalam PRU ke-15 nanti.

Antara persoalan yang timbul adalah, apakah pengundi Melayu sudah bersatu padu dan meninggalkan perbezaan politik antara mereka yang wujud selama ini semata-mata kerana politiking, menyokong BN kerana menerima Muafakat Nasional antara UMNO – Pas yang termeteri baru-baru ini?

Apakah pengundi Cina yang menyokong hebat PH pada PRU ke-14 sudah mengalih sokongan mereka kepada BN kerana kecewa dengan prestasi kerajaan PH yang gagal menepati janji-janji mereka pada PRU ke-14?

Apakah pengundi India, walaupun kecil bilanganya (hampir 1 peratus sahaja) sedia menyokong BN seratus peratus bukan sahaja kerana kecewa dengan dasar dan polisi kerajaan PH malah  percaya dan lebih yakin kepada kepimpinan baru MIC?

Apakah pengundi atas pagar dalam lingkungan 10 sehingga 15 peratus dari pelbagai kaum yang menyokong PH pada PRU ke-14 mengalih sokongan mereka kepada BN pada PRK ini?

Calon BN daripada MCA, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng memperolehi 25,466 undi pada PRK kali ini. Ini bermakna calon BN menambah 4,735 undi lebih daripada jumlah yang diperolehi pada PRU ke-14.

Namun, calon BN daripada MCA ini pernah memperolehi 23,302 undi pada PRU ke-12 (2008), 25,038 undi pada PRU ke-13 dan 20,731 pada PRU ke-14 atau dalam linkungan 20 ribu undi.

Manakala, parti yang menentang BN (DAP) memperolehi 10,931 undi pada PRU ke-12, 19,581 undi pada PRU ke-13 dan 21,255 undi (PH) pada PRU ke-14.

Pola pengundian tersebut jelas menunjukkan sokongan terhadap calon BN (MCA) kembali dipulihkan seperti  keputusan yang diperolehi pada PRU ke-13.

Di sebaliknya, sokongan terhadap calon yang menentang BN pula kelihatan merosot malah jumlah undi yang diperolehinya adalah sama seperti  yang diperolehi pada PRU ke-12.  

Dalam pada itu, calon BN meraih hampir 20 sehingga 30 peratus  sokongan pengundi Cina dan 60 sehingga 70 peratus pengundi Melayu  daripada jumlah yang keluar mengundi pada PRU ke-14.

Memandangkan hampir semua saluran (28 saluran) dimenangi calon BN pada PRK ini, maka boleh disimpulkan bahawa kadar sokongan pengundi Melayu kepada calon BN bukan hanya kekal seperti sediakala malah semakin meningkat.

Sementara itu, kegagalan calon  Berjasa yang kononya bertanding atas platform Melayu dan hanya meraih 1,707 undi jelas menunjukkan pengundi Melayu menolak calon Berjasa dan menyokong calon BN.

Malah, sebahagian pengundi Melayu iaitu, lebih kurang 2 ribu pengundi yang menyokong Pas  pada PRU ke-14 mengalih sokongan mereka kepada calon BN.

Manakala, pola sokongan pengundi Cina terhadap calon BN pula menunjukkan tiada perubahan secara drastik tetapi turut meningkat dan memberangsangkan.

Undi popular

Bersandarkan undi populariti, BN jelas kelihatan pulih semula sokongannya yang hilang di kalangan sebahagian kecil pengundi Melayu dan Cina pada PRU ke-14.

Manakala PH yang didokong oleh DAP bukan sahaja hilang sokongan pengundi Cina malah terjunam dalam PRK ini.

BN berjaya meningkatkan sokongannya iaitu hampir 25 peratus dalam PRK ini manakala sokongan PH kelihatan  merosot lebih dua kali ganda.

Dari segi impaknya, keputusan PRK Tanjung Piai dijangka menyuntik semangat baru kepada BN untuk terus mara ke hadapan dalam menghadapi PRU ke-15.

Piagam Kemuafakatan Nasional yang memikat UMNO – Pas – MIC – MCA dalam satu gabungan yang inklusif didapati berkesan malah terbukti mampu menjatuhkan PH.

Selain itu, memandangkan kerusi Parlimen Tanjung Piai yang dianggap sebagai kerusi campuran atau mix-constituency jatuh kepada BN kerana PH terbukti tidak mampu mempertahankan malah mematahkan  serangan-serangan yang tercetus  daripada gelombang Muafakat Nasional.

Dengan kekalahan teruk ini, PH dijangka menghadapi kesulitan dalam mempertahankan sebahagian besar kerusi campuran yang ada di Semenanjung pada PRU ke-15.
 
PRK Tanjung Piai juga akan menjadi prelude kepada perubahan senario politik negara pada masa akan datang.

Perjanjian Kemuafakatan politik UMNO – Pas – MIC – MCA yang termeteri pada tahun ini terbukti mengubah sentimen politik sebahagian besar pengundi Melayu – Cina – India malah penyokong tegar parti Pas menjelang PRU ke-15.

Persoalannya, apakah PH akan bermuhasabah terhadap kekalahan, kekurangan dan kelemahan-kelemahannya malah menilai semula tingkah laku dan dasar-dasar mereka yang diperkenalkan sejak menguasai Putrajaya yang dilihat sebagai punca sebahagian besar pengundi Tanjung Piai menolak mereka?

Apakah BN akan mengambil pengalaman dan kemenangan PRK ini sebagai satu pedoman untuk terus menjalin dan merapatkan saf  hubungan serta kerjasama antara parti-parti yang bergabung dalam Kemuafakatan Nasional (UMNO – Pas – MIC – MCA) dalam menambah baik jentera pilihanraya mereka untuk menawan semula Putrajaya?

Apapun, sekiranya pola peralihan dalam pemikiran politik di kalangan Melayu yang tercetus pada PRK Tanjung Piai terus kekal dan menular,  maka sukar bagi PH terus mempertahankan Putrajaya dan dakwaan setengah pihak kononnya Kerajaan PH adalah kerajaan satu penggal dijangka menjadi kenyataan!


* Datuk M. Periasamy merupakan seorang penganalisis politik, budaya dan tamadun India.

** Kenyataan di dalam artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan sidang pengarang Astro AWANI.[ad_2]
Source link