PROTES yang terjadi di Hong Kong, umpama tiada noktah dan sebaliknya dilihat semakin menjadi-jadi.

Baru-baru ini, sistem perkhidmatan tren ke Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong dihentikan selepas penunjuk perasaan pro demokrasi mengancam untuk mengganggu rangkaian pengangkutan terbabit.

“Seperti diminta oleh Kerajaan Hong Kong dan Pihak Berkuasa Lapangan Terbang untuk memudahkan pengaturan kawalan akses di lapangan terbang,” kata pengendali Mass Transit Railway (MTR) menerusi satu kenyataan dikeluarkan.

Menurut laporan portal Reuters, penunjuk perasaan merancang untuk mengganggu laluan perjalanan tren ke lapangan terbang selepas berlaku pertempuran antara polis semalam.

Di mana kejadian itu menjadi semakin parah sehingga pihak polis bertindak untuk melepaskan gas pemedih mata, meriam air dan peluru getah.

Manakala penunjuk perasaan pula telah melemparkan bom petrol lalu pertempuran berikut semakin teruk sehingga menjejaskan pusat kewangan Asia sekali gus memberi kesan terhadap krisis politik terburuk dalam beberapa dekad.

Dalam kejadian itu juga, pihak pegawai keselamatan telah melepaskan dua das tembakan amaran ke udara bagi menakutkan sekumpulan penunjuk perasaan yang cuba untuk mengepung dan mencuba untuk merampas pistol pihak polis.

Selain itu, sebahagian daripada sistem perkhidmatan keretapi bawah tanah terpaksa dihentikan sementara diakibatkan berlakunya pertengkaran tersebut dan dipercayai telah menjejaskan keselamatan perkhidmatan pengangkutan awam tersebut.  

Antara hentian stesen kereta api yang ditutup sehingga pagi Ahad itu adalah stesen Mong Kok, Prince Edward dan Kowloon Bay dan menurut pihak berkuasa MTR, beberapa kemudahan di stesen berikut telah mengalami kerosakan.

“Sekumpulan besar penunjuk perasaan mengambil bahagian dalam perhimpunan haram di pelbagai daerah sejak semalam, walaupun bantahan dan amaran polis telah dilakukan.

“Tahap keganasan semakin meningkat dan perbuatan haram mereka tidak mengambil kira undang-undang Hong Kong” kata polis dalam satu kenyataan.

Rusuhan tersebut yang bermula pada pertengahan bulan Jun lalu didorong oleh kemarahan berikutan Rang Undang-Undang ekstradisi yang digantung terkini yang membolehkan orang di bandar itu dihantar keTanah Besar China untuk dibicarakan di mahkamah yang dikendalikan oleh Parti Komunis.

Walau bagaimanapun, pergolakan telah berlarutan selama 13 minggu berturut-turut dan ramai penduduk percaya semakin dikuasai oleh Beijing.

Kejadian protes ini berlaku selepas Hong Kong kembali semula ke negara China di bawah kaedah “satu negara, dua sistem” yang membenarkan kebebasan itu tidak dinikmati di tanah besar, seperti hak untuk membantah dan mempunyai sistem perundangan bebas.
Source link