[ad_1]

SEORANG peguam Amerika Syarikat (AS) dan isterinya memilih untuk terus berada di atas kapal pelayaran koronavirus yang berlabuh di pantai Jepun kerana berasa lebih selamat di situ.

Matthew Smith dan isterinya Katherine berkata mereka merancang untuk terus berada di dalam kapal persiaran mewah Diamond Princess walaupun kerajaan AS mengulangi hasrat membawa pulang ratusan warganya dari situ.

Pasangan tersebut merupakan antara 400 penumpang yang dikuarantin di dalam kapal persiaran mewah itu sejak awal Februari lalu.

Jelas Smith, dia kesal dengan tindakan kerajaan AS yang sewenang-wenangnya membuat keputusan untuk menambah tempoh masa kuarantin yang ditetapkan walaupun kesemua mereka telah dikuarantin di atas kapal.

“Saya sangat kecewa dengan kerajaan AS atas keputusannya untuk tambah tempoh kuarantin walaupun mereka sedia maklum kami sudah dikuarantin di atas kapal ini sejak seminggu yang lalu,” jelas Smith menerusi laman Twitter.

Malah, kata Smith juga risau dengan rancangan membawa pulang kesemua warga AS dengan dua pesawat penerbangan memandangkan ada di antara mereka mungkin dijangkiti.

Menurut Smith, kesemua mereka akan melalui ujian saringan terlebih dahulu sebelum dibawa pulang ke AS.

“Jika kami tinggal lagi seminggu di atas kapal ini, kami akan diuji dan semestinya keputusannya negatif.

“Namun, kerajaan AS sebaliknya mahu kami dibawa pulang tanpa menjalani ujian saringan.

“Dengan ada yang belum disahkan saringan, adakah wajar menambah dua minggu lagi tempoh kuarantin?” tulisnya lagi.

Sebelum ini, kedutaan AS di Jepun telah mengirim surat kepada semua penumpang Amerika dan kru kapal untuk memaklumkan mereka hanya ada peluang untuk pulang ke AS pada 4 Mac depan.

Smith juga memberitahu bahawa kesemua mereka perlu mengesahkan kehadiran kepada kedutaan AS untuk memberitahu keputusan sama ada mereka ingin pulang.

Peguam itu, yang sering memuat naik perkembangan mengenai kehidupannya dikurung di atas kapal itu berkata pegawai kesihatan Amerika juga pernah melawat biliknya dengan menyatakan mereka tiada pilihan lain selain pulang ke AS.

Kesemua mereka yang dibawa pulang akan menjalani ujian saringan dan mereka yang mempunyai simptom tidak akan dibenarkan pulang, kata pegawai itu.

Penumpang yang pulang mungkin akan dibawa ke Pangkalan Tentera Udara Travis berhampiran Sacramento, California, atau ke Pangkalan Udara Lackland di San Antonio di mana mereka akan menjalani ujian mandatori dan kuarantin selanjutnya.[ad_2]
Source link