[ad_1]

ANTARA pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini, Selasa, 7 Julai 2020.

1) Kes COVID-19 di Indonesia kini berjumlah 66,226 dengan 3,309 kematian 

Jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, Achmad Yurianto berkata dalam tempoh 24 jam hingga 12 tengah hari tadi, sebanyak 68 lagi kematian direkodkan, menjadikan keseluruhan mereka yang maut akibat COVID-19 di negara itu berjumlah 3,309 orang. 

2) COVID-19: 157 kes baharu di Singapura, jumlah keseluruhan lebih 45,000 

Singapura hari ini melaporkan 157 lagi kes jangkitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam yang lalu, menjadikan jumlah keseluruhan 45,140 kes. 

3) India’s coronavirus death toll hits 20,000 as infections surge

India’s death toll from the coronavirus pandemic surpassed 20,000 on Tuesday and case numbers surged as the south Asian nation pushed ahead with relaxations to its almost two-month lockdown amid grim economic forecasts. 

4) Melbourne kenakan perintah berkurung enam minggu selepas rekod 191 kes baharu COVID-19 

Ribuan penduduk di bandar kedua terbesar Australia, Melbourne dikenakan perintah berkurung selama enam minggu berikutan peningkatan kes COVID-19. 

5) WHO doesn’t see bubonic plague in China as high risk – spokeswoman 

An apparent outbreak of bubonic plague in China is being “well managed” and is not considered to represent a high risk, a World Health Organization (WHO) official said on Tuesday. 

6) Amerika Syarikat pertimbang haramkan TikTok, aplikasi media sosial China lain 

Hubungan ‘panas’ Amerika Syarikat (AS) dengan China nampaknya memasuki satu lagi fasa apabila negara kuasa besar dunia itu sedang ‘mempertimbangkan’ untuk mengharamkan penggunaan aplikasi media sosial dari Negara Tembok Besar itu termasuk TikTok, lapor CNN. 

7) Johnny Depp hadir perbicaraan kes fitnah pukul Amber Heard 

Perbicaraan kes saman aktor Hollywood, Johnny Depp terhadap akhbar The Sun UK bermula pada Selasa. Saman itu dikemukakan Depp susulan laporan yang mendakwa pelakon filem ‘Edward Scissorhands’ itu mendera bekas isterinya, Amber Heard. 

8) Gara-gara takut suami, wanita campak bayi baru dilahirkan ke sungai 

Gara-gara takut kehamilannya diketahui suami, seorang wanita di Jember, Jawa Timur, Indonesia sanggup mencampak bayi yang baru dilahirkan, ke dalam sungai. 

9) Pelajar antarabangsa perlu meninggalkan AS jika universiti beralih kepada pembelajaran dalam talian

Amerika Syarikat pada Isnin mengumumkan pelajar antarabangsa mungkin perlu meninggalkan negara itu andai universiti beralih kepada pembelajaran dalam talian untuk semester 2020, akibat pandemik COVID-19, lapor agensi berita Xinhua. 

10) Hampir 11 juta pelajar di China mula duduki peperiksaan kemasukan kolej

Seramai 10.7 juta pelajar di China mula menduduki peperiksaan kemasukan universiti, yang dikenali sebagai Gaokao.[ad_2]
Source link