HULU TERENGGANU: Bekas pemain tengah Pasukan Hoki Terengganu (THT), Syamiru Aiman Bidin yang dilaporkan meninggal dunia Ahad lalu adalah akibat kanser otak.

Perkara itu didedahkan abangnya, Badrulhisham Bidin selepas ahli keluarga dimaklumkan tentang kesakitan yang dialami adiknya itu selepas pemergiannya.

“Arwah adik merahsiakan penyakitnya itu daripada keluarga kerana tidak mahu membebankan ahli keluarga yang lain.

“Kami mula perasan perubahan ketara sejak kebelakangan ini. Setiap hari Khamis selepas balik kerja saya tengok dia macam letih, kadang-kadang saya tanya demam ke tetapi dia tidak mengaku,” ujarnya.

Kongsi Badrul lagi, ahli keluarga amat terkejut apabila dimaklumkan Allahyarham menghidap kanser.

Badrul ditemui ketika majlis penyerahan Faedah Pengurusan Jenazah Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) di rumahnya di Kampung Kua, Hulu Terengganu pada Khamis.

Badrulhisham menerima Faedah Pengurusan Jenazah Pertubuhan berjumlah RM2,000 disampaikan EXCO Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah.

Turut hadir Pengarah PERKESO Terengganu, Farihah Che Husin.

BACA: Bekas pemain hoki THT, Syamiru Aiman meninggal dunia

Sebelum ini, Allahyarham dilaporkan menghembuskan nafas terakhir pada jam 11,48 pagi akibat jangkitan kuman dalam otak.

Untuk rekod, Allahyarham berpengalaman beraksi untuk THT di bawah bimbingan Sarjit Singh serta berkongsi padang bersama Shahrun Nabil Abdullah, Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil dan pasangan adik-beradik, Fitri dan Faizal Saari.
Source link