[ad_1]

CUPERTINO: Pemilik iPhone dan Apple Watch tidak lama lagi boleh mengambil bahagian dalam kajian penyelidikan mengenai kesihatan jantung, kesihatan wanita dan kesihatan pendengaran melalui perkongsian data mereka di aplikasi Penyelidikan.

Menurut Apple, pengguna di Amerika Syarikat (AS) boleh berkongsi data dengan syarikat itu bagi menjayakan tiga kajian terperinci untuk memperbaiki penyelidikan di negara itu.

Berikut adalah tiga kajian yang akan dijalankan Apple bersama dengan rakan kongsi penyelidikan mereka.

Kajian Jantung & Pergerakan:

Kajian ini akan mengesan hubungan antara aktiviti fizikal dan kesihatan jantung. Khususnya, ia akan melihat bagaimana isyarat seperti laju berjalan dan penerbangan tangga naik berkaitan dengan kualiti hidup, hospital, jatuh dan penanda lain kesihatan kardiovaskular. Kajian ini akan dilaksanakan dengan kerjasama Persatuan Jantung Amerika dan Brigham dan Hospital Wanita

Kajian Kesihatan Pendengaran Apple:

Kajian ini akan menganalisis kesan bunyi kuat kepada kesihatan pendengaran jangka panjang, menggunakan aplikasi Bunyi di Apple Watch. Menurut Apple, kajian ini adalah yang pertama seumpamanya untuk mengenal pasti bagaimana pendedahan bunyi setiap hari mempengaruhi telinga kita. Kajian ini akan dijalankan dengan kolaborasi bersama Universiti Michigan dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Kajian Kesihatan Wanita Apple:

Kajian ini akan memperlihatkan bagaimana kitaran haid dapat menyaring keadaan seperti kemandulan, sindrom ovarium polikistik (PCOS), kehamilan, menopaus dan osteoporosis. Ini akan mengambil kesempatan daripada Apple Watch dan ciri-ciri penjejakan kitaran haid, yang baru sahaja diumumkan di persidangan pembuat aplikasi Apple (WWDC) pada Jun lalu. Apple akan melengkapkan kajian berkenaan bersama Sekolah Harvard Kesihatan Awam dan Institut Kesihatan Nasional Amerika Syarikat.

Apple memberi jaminan bahawa perkongsian data pengguna Apple adalah amat penting.

Data yang dikongsi akan disulitkan dan tidak boleh digodam oleh pihak yang tidak berkenaan.

Perkongsian data pengguna adalah dibuat secara sukarela.[ad_2]
Source link