[ad_1]

KOTA KINABALU: Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR Sabah menafikan dakwaan ‘ribuan’ ahli parti itu bertindak keluar pada hari ini (Jumaat).

Ketua Penerangannya, Razeef Rakimin berkata, pihaknya mengambil maklum mengenai satu sidang media yang dilakukan oleh sekumpulan pemimpin terdiri 11 individu pada pagi tadi adalah disifatkan retorik politik semata-mata.

Razeef berkata, setakat ini, Bekas Pengarah Tugas-Tugas Khas PKR Sabah yang mengetuai kumpulan terbabit, Nani Sakam didakwa sudahpun bertindak keluar parti sejak April tahun 2018.

“Untuk makluman, Nani Sakam yang mengetuai majlis tadi telahpun keluar parti pada 22 April 2018, iaitu dua tahun lalu bersama mendiang Adris Taripin, mantan Ketua Cabang Tenom.

“Mereka menyatakan 75 peratus anggota PKR di Sabah akan turut keluar parti bersama mereka namun apa yang berlaku hanya 11 orang yang sah meninggalkan parti,” katanya dalam kenyataan medianya, pada Jumaat.

Jelasnya, ketika merujuk kepada sidang media dilakukan Nani di Putatan pada pagi tadi, apa yang  berlaku hanyalah pengumuman 11 individu dalam PKR bertindak keluar parti dan bukanlah ribuan ahli seperti  didakwa mereka.

“Walaupun yang diumum adalah 3,000 anggota namun yang rasmi umum keluar hanya 11 individu.

“Bagi saya ia sesuatu yang amat melucukan dan saya pelik bagaimana perkara ini diambil serius dengan melayan mereka yang ‘gila’ ini,” katanya.

Tambah Razeef, pihaknya yakin PKR Sabah masih kukuh dengan jumlah keanggotaan seramai 170,000 dan mendakwa jumlah itu meningkat setiap hari.

VIDEO: Politik Sabah bergolak?

BACA: Dua ADUN UPKO tinggalkan parti, jadi wakil rakyat bebas[ad_2]
Source link