[ad_1]

KUALA LUMPUR : Jabatan Meteorologi Malaysia (Met Malaysia) pada Sabtu mengeluarkan Amaran Cuaca Buruk dan Waspada peringkat jingga dan kuning terhadap tiga negeri di Pantai Timur dan Johor.

Amaran Cuaca Buruk dikeluarkan terhadap kawasan-kawasan di Tumpat, Pasir Mas, Kota Bahru, Jeli, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Kuala Krai di Kelantan.

Amaran sama turut dikeluarkan kepada tiga daerah di Terengganu membabitkan Besut, Setiu dan Hulu Terengganu.

Manakala di Pahang, kawasan terbabit amaran ialah Rompin.

Bagi Amaran Cuaca Waspada peringkat kuning pula daerah yang terlibat ialah Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Marang, Dungun dan Kemaman di Terengganu serta Gua Musang di Kelantan.

Selain itu, turut diletakkan dalam Amaran Cuaca Waspada peringkat kuning ialah Mersing dan Kota Tinggi, Johor.

Fenomena angin kencang 40 hingga 50 km/jam dengan ombak mencapai 3.5 meter juga dijangka berlaku di perairan Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor dalam tempoh tersebut.

MET Malaysia menasihatkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Peringkat Negeri atau Daerah diaktifkan serta meningkatkan tahap kesiapsiagaan bagi menghadapi bencana yang bakal berlaku terutama di kawasan yang berisiko tinggi.

Pihak Jawatankuasa Pengurusan Bencana Peringkat Negeri atau Daerah juga dimohon untuk memastikan setiap pusat pemindahan dilengkapi dengan keperluan asas dan Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) memastikan segala aset pengoperasian mencukupi serta berada di dalam keadaan yang baik dan bersedia untuk digunakan.[ad_2]
Source link