[ad_1]

SEBELUM memulakan hari anda, berikut lima berita penting perlu anda tahu.

1. Terkini COVID-19

– Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menjangkakan sebanyak 10 juta penutup hidung dan mulut akan mula dibekalkan pengeluar dalam tempoh seminggu bagi memenuhi permintaan pengguna susulan penularan jangkitan COVID-19.

– Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata keputusan awal ujian klinikal penawar penyakit COVID-19 dijangka diketahui dalam tempoh tiga minggu lagi. Ujian klinikal itu menggabungkan dua ubat untuk HIV, Lopinavir dan Ritonavir; satu lagi ujian antivirus dipanggil Remdesivir.

Ikuti perkembangan terkini di LAPOR LANGSUNG. 2. Peralihan kuasa PM

Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan bahawa terpulang kepada beliau untuk melepaskan jawatan Perdana Menteri atau pun sebaliknya.

Menurut beliau, setakat ini peralihan kuasa akan berlaku seperti mana ditetapkan selepas penganjuran Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC).

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pada itu memaklumkan partinya akur dengan keputusan yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melepaskan jawatan selepas Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC).

Katanya, pendirian parti adalah jelas untuk memberikan sokongan kepada Perdana Menteri menjalankan tugas sehingga tempoh yang dipersetujui.

3. Peguam Negara hentikan prosiding LTTE

Peguam Negara, Tommy Thomas menarik balik pertuduhan terhadap 12 tertuduh yang dikaitkan dengan aktiviti Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) berkuat kuasa serta-merta.

Ia selepas pihaknya melihat tidak ada prospek jelas untuk sabitan ke atas mana-mana 34 pertuduhan yang dikenakan terhadap tertuduh.

Jelas Tommy, keputusan muktamad itu dibuat berdasarkan Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan.

4. Pengumuman dividen KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka mengumumkan kadar dividen 2020 pada tengah hari ini.

Mengikut jangkaan penganalisis, kadar dividen bagi 2020 mungkin berada pada kadar di antara 5.0 hingga 6.0 peratus.

Tahun lalu, dana persaraan itu agih kadar dividen sebanyak 6.15 peratus untuk simpanan konvensional, dengan dividen sebanyak RM43 bilion dan 5.9 peratus untuk simpanan shariah, dengan agihan dividen sebanyak RM4.32 bilion.

Ikuti laporan dan perbincangan menyeluruh di saluran 501 Astro AWANI.  

5. Mangsa buli

Kisah seorang budak 9 tahun yang menjadi mangsa buli disebabkan fizikalnya yang kerdil tular di media sosial.

Kanak-kanak itu dirakam menangis akibat trauma diejek dan diperlakukan secara tidak sewajarnya oleh rakan-rakan dan bertindak mahu mengakhiri hidupnya.

Kisah Quaden Bayles dari Brisbane, Australia yang dilahirkan dengan gangguan genetik achondroplasia mendapat beberapa pihak yang simpati dengan nasibnya, termasuk artis terkemuka Hugh Jackman serta CEO ONE Championship.[ad_2]
Source link