[ad_1]

DARI pelbagai laporan dalam negara dan antarabangsa yang disiarkan di Astro AWANI pada hari ini (Isnin, 30 September 2019), berikut adalah 10 berita yang paling mendapat tumpuan ramai.

1) Gajah pygmy dibunuh kejam, 70 peluru ditemui dalam badan

Banyak peluru ditemukan dalam badan gajah betina itu sekali gus memberi bayangan keadaan gajah tersebut bertarung menahan kesakitan akibat terkena tembakan senjata api.

2) NUR Alert: Polis mohon bantuan kesan Puteri Nurardiana Damia Qaisara

Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada Isnin mengeluarkan siar raya Nur Alert dalam usaha mengesan seorang kanak-kanak yang dilaporkan hilang di Bintulu, Sarawak.

3) Buru si pembunuh gajah: JHL Sabah tawar ganjaran RM10,000 pada pemberi maklumat

Jabatan Hidupan Liar (JHL) Sabah akan menawarkan ganjaran sebanyak RM10,000 kepada pemberi maklumat kes pembunuhan seekor gajah jantan di Sungai Udin, Kalabakan, Tawau

4) Kes Adib: Tommy Thomas janji lakukan pendakwaan lepas siasatan selesai

Jabatan Peguam Negara berjanji dan memberi jaminan untuk meneliti dan meneruskan prosedur undang-undang berhubung kes kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim secara profesional.

5) Setiausaha Agung BN: Hishammuddin paling layak – UMNO Johor

Pengerusi Perhubungan UMNO Johor, Datuk Ir. Hasni Mohamed menegaskan, keputusan itu dibuat selepas mendapat maklum balas daripada akar umbi mengenai kemampuan Ahli Parlimen Sembrong itu sendiri mengemudi parti.

6) Biadab tidak berdiri hormat lagu ‘Negaraku’, lapan individu dipanggil keterangan

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Dev Kumar hari ini mengesahkan, pihaknya telah memanggil lapan individu untuk memberi keterangan berhubung kegagalan mereka menghormati lagu kebangsaan, Negaraku.

7) Dua maut rollercoaster taman tema tergelincir dari landasan

Dua pengunjung maut dan sekurang-kurangnya dua lagi tercedera selepas tercampak dari permainan rollercoaster yang dinaiki mereka di sebuah taman tema di Mexico.

8) Kereta terjatuh dari feri, ibu dan anak dikhuatiri maut

Seorang ibu dan anak kecilnya dikhuariti maut selepas kereta dinaiki mereka mengundur secara tidak sengaja dari atas sebuah feri di Kenya hingga terjunam ke dalam laut.

9) Ceritalah: Gelombang kemasukan pelancong India ke Asia Tenggara

Penganalisis politik dan sosiobudaya, Karim Raslan, menulis tentang trend kedatangan pelancong dari India dan melihat dari aspek jangkaan dan cabaran industri pelancongan.

10) Sharnaaz Ahmad fail nusyuz terhadap Noor Nabila

Pelakon terkenal, Sharnaaz Ahmad Basir Ahmad telah memfailkan permohonan nusyuz terhadap isterinya, Noor Nabila Mohd. Noor di Mahkamah Rendah Syariah.[ad_2]
Source link