[ad_1]

ANTARA pelbagai berita dari dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah 10 berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini, Rabu, 22 Januari 2020.

1) Kanak-kanak genius Malaysia cipta sejarah jadi ahli termuda Mensa UK

Seorang kanak-kanak Malaysia berusia 3 tahun yang menetap di United Kingdom mencipta sejarah apabila dipilih menjadi ahli termuda untuk menyertai Mensa UK, iaitu persatuan masyarakat IQ tinggi antarabangsa.

2) “Saya belanja berjuta-juta, tetapi tidak tahu ia wang SRC” – Najib

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengaku di Mahkamah Tinggi di sini bahawa beliau telah berbelanja berpuluh-juta ringgit wang yang dikreditkan ke dalam akaun bank peribadinya antara 2014 dan 2015.

3) Hormati konsensus, jangan bicara soal peralihan kuasa secara terbuka- Anwar

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa semua pihak dalam Pakatan Harapan (PH) untuk tidak membicarakan soal peralihan kuasa secara terbuka.

4) Ibu tunggal didakwa bunuh anak sendiri

Seorang ibu tunggal didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan melakukan bunuh dengan menyebabkan kematian terhadap anak kandungnya yang berusia dua tahun 10 bulan pada 13 Januari lepas.

5) Kuota haji Malaysia naik kepada 31,600

Kuota rasmi haji untuk Malaysia dinaikkan kepada 31,600, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof.

6) Angka kematian akibat koronavirus meningkat kepada 9 mangsa

Angka kematian akibat koronavirus baharu (New Corona Virus – NCOV)  kini meningkat kepada sembilan mangsa di China.

7) Virus Wuhan pertama dikesan di Amerika Syarikat

Kes pertama koronavirus yang menyerang Asia telah dikesan di Amerika Syarikat di mana seorang lelaki dari Washington dikesan menghidap selesema selepas pulang daripada melancong ke bandar Wuhan, China.

8) Pendakwaan ke atas Donald Trump bermula

Pendakwaan ke atas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump kini bermula.

9) Staf Sarjan tukar jantina gagal sertai tentera wanita

Pihak Ketenteraan Korea Selatan menolak permohonan tentera transgender pertama, Byun Hui-su untuk menyertai pasukan itu selepas melakukan pembedahan menukar jantina tahun lalu.

10) Pemuzik ternama Lok-U meninggal dunia

Pengarah muzik ternama tanah air, Faizal Uzir atau lebih terkenal dengan panggilan Lok-U dilaporkan menghembuskan nafas terakhir sekitar pukul 10 pagi Rabu.[ad_2]
Source link