[ad_1]

ANTARA pelbagai berita dari dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah 10 berita yang paling menjadi perhatian sepanjang hari ini, Jumaat, 13 Disember 2019.

1) Tun Mahathir terima Anugerah Forum Doha

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerima satu lagi penghormatan membanggakan, apabila disampaikan dengan Anugerah Forum Doha, Sabtu.

2) Tun Dr Mahathir lantang kritik AS di Forum Doha

Tun Dr Mahathir Mohamad mengkritik tindakan Amerika Syarikat (AS) menyekat Iran yang didakwanya melanggar Piagam Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) dan undang-undang antarabangsa.

3)  Tun M ulangi janji lepaskan jawatan Perdana Menteri selepas masalah negara diselesaikan

Menurut Dr Mahathir, beliau telah berjanji bahawa perkara itu akan berlaku apabila tiba masanya.

4) Bayi dijangkiti polio dilaporkan stabil

Bayi tiga bulan di Tuaran, Sabah yang dijangkiti polio dilaporkan stabil ketika ini, ujar Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

5)  Pemandu jengkaut maut tertimbus tanah bersama jentera

Seorang pemandu jengkaut maut selepas ditimbus tanah bersama jenteranya ketika melakukan kerja melebur bukit.

6) Pemandu Myvi biru disahkan positif dadah

Pemandu kereta Myvi berwarna biru yang ditahan berhubung insiden yang tular di laman sosial sejak semalam disahkan positif dadah.

7) Maut dihempap kayu ketika bekerja

Seorang lelaki maut dihempap sebatang kayu yang jatuh ketika cuba mengikat kayu berkenaan di atas sebuah lori treler di sebuah kilang Jalan Parit Raja, Batu Pahat, Johor, pada awal pagi Sabtu.

8) Anak Nora Ariffin meninggal dunia

Selepas dua tahun kehilangan suaminya, Johan Nawawi, penyanyi terkenal, Nora Ariffin sekali lagi diuji dengan dugaan apabila anak keduanya, Aliff pula menghembuskan nafas terakhir pagi tadi.

9) Jenazah Alif dikebumi selepas bedah siasat

Jenazah Allahyarham Muhammad Syakir Alif Johan yang juga anak kepada penyanyi ternama, Nora akan dikebumikan pada Ahad selepas solat Zohor.

10) Azizulhasni kemalangan di Brisbane

Jaguh berbasikal trek negara, Azizulhasni Awang mengalami kemalangan dalam acara Keirin di siri kelima Piala Dunia Brisbane, Australia pada Sabtu.[ad_2]
Source link